Karpatka

4.51 (148 ocen)

Przepis ze zbiorów mojej mamy.

Składniki:

  • 1 szklanka wody
    1/2 kostki masła (125g)
    1 szklanka mąki pszennej
    5 średnich jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na krem:
    1/2 L mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    250g masła w temperaturze pokojowej
    1 szklanka cukru pudru+ trochę do posypania
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować w garnku z masłem. Dodawać po trochu mąkę ciągle mieszając. Zmniejszyć gaz i ucierać ok.5 minut. Odstawić aż ostygnie. Następnie dodać jajka i proszek do pieczenia. Dobrze zmiksować.
    Masę podzielić na pół i piec w 200 stopniach przez ok. 30 minut (blaszka 24x32cm). Ostudzić. Z mleka i mąki ugotować budyń: do 3/4 szklanki
    mleka dodać mąki, dokładnie rozmieszać. Resztę mleka zagotować i wlać mleko z mąką. Gotować aż zgęstnieje. Masło utrzeć z cukrem
    pudrem, dodawać po łyżce ostudzony budyń. Na końcu dodać cukier waniliowy. Kremem przełożyć ciasto Posypać pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować