1.Ciasto:
W garnku zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Energicznie mieszać aż ciasto stanie się jednolite i będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia. Gdy wystygnie dodawać po jednym jajku - cały czas mieszając. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na blaszkę (23 x 38 cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką, piec w temperaturze 200ºC około 15-20 minut.
2.Krem:
Półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
3.Na pofałdowane ciasto wyłożyć krem, przykryć drugim plackiem Karpatami do góry. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze