Karpatka

4.49 (170 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Najlepsze ciasto z kremem na rodzinne imprezy, przyjęcia, święta i inne okazje. Pychotka!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka wody
    1/2 kostki margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    6 jajek
    szczypta soli
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    3 szklanki mleka
    3 żółtka
    1,5 kostki masła

    Oraz:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W garnku zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Energicznie mieszać aż ciasto stanie się jednolite i będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia. Gdy wystygnie dodawać po jednym jajku - cały czas mieszając. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na blaszkę (23 x 38 cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką, piec w temperaturze 200ºC około 15-20 minut.
  • 2. Krem:
    Półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  • 3. Na pofałdowane ciasto wyłożyć krem, przykryć drugim plackiem Karpatami do góry. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować