KARPATKA

4.5 (182 ocen)

  • 60 min

Kremowo-budyniowo.Pyszne lekkie ciasto i puszysty budyniowy krem.Rozpusta na całego.Za każdym razem ciasto wychodzi inne.Te góry i doliny zawsze mnie zaskakują;-)

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    szklanka wody
    125g margaryny
    szklanka mąki
    5 sztuk jaj
    łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM
    0,5 litra mleka
    200g masła/margaryny
    budyń waniliowy/śmietankowy
    2 żółtka
    szklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej)
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KARPATKA 1. W garnku zagotowałam wodę do której dodałam masło.
    Do wrzącej wody dodałam mąkę,
    dokładnie ucierałam i gotowałam około 1 minuty.
    Mieszałam aż zrobiła się kleista masa.
    Odstawiłam ją do ostygnięcia.
    Do zimnej masy wbiłam jajka.
    Dodałam proszek do pieczenia i dokładnie zmiksowałam.
  • KARPATKA 2. Wyłożyłam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
    o wymiarach 25cm/35cm.
    Można podzielić je na dwie części i przełożyć do dwóch mniejszych form.
    Piekłam 30 minut w temperaturze 220 stopni.
    Następnie zmniejszyłam ją do 170 stopni i piekłam jeszcze około 15 minut.
    Ciasto studziłam przy zamkniętym piekarniku.





  • KARPATKA 3. W czasie gdy ciasto stygło zajęłam się kremem.
    Do połowy mleka wsypałam budyń i rozmieszałam.
    Resztę mleka zagotowałam i wlałam rozmieszany budyń.
    Chwilę gotowałam cały czas mieszając.
    Wystudziłam.
    Dodałam żółtka i stopniowo miękkie masło.
    Zmiksowałam.
  • KARPATKA 4. Ciasto przekroiłam na dwie części.
    Na jedną z nich nałożyłam krem,a drugą częścią przykryłam.
    Wstawiłam karpatkę do lodówki.
    Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.
    Pycha! Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować