Kremowo-budyniowo.Pyszne lekkie ciasto i puszysty budyniowy krem.Rozpusta na całego.Za każdym razem ciasto wychodzi inne.Te góry i doliny zawsze mnie zaskakują;-)
60 min
Składniki:
CIASTO:
szklanka wody
125g margaryny
szklanka mąki
5 sztuk jaj
łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
0,5 litra mleka
200g masła/margaryny
budyń waniliowy/śmietankowy
2 żółtka
szklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej)
1.W garnku zagotowałam wodę do której dodałam masło.
Do wrzącej wody dodałam mąkę,
dokładnie ucierałam i gotowałam około 1 minuty.
Mieszałam aż zrobiła się kleista masa.
Odstawiłam ją do ostygnięcia.
Do zimnej masy wbiłam jajka.
Dodałam proszek do pieczenia i dokładnie zmiksowałam.
2.Wyłożyłam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
o wymiarach 25cm/35cm.
Można podzielić je na dwie części i przełożyć do dwóch mniejszych form.
Piekłam 30 minut w temperaturze 220 stopni.
Następnie zmniejszyłam ją do 170 stopni i piekłam jeszcze około 15 minut.
Ciasto studziłam przy zamkniętym piekarniku.
3.W czasie gdy ciasto stygło zajęłam się kremem.
Do połowy mleka wsypałam budyń i rozmieszałam.
Resztę mleka zagotowałam i wlałam rozmieszany budyń.
Chwilę gotowałam cały czas mieszając.
Wystudziłam.
Dodałam żółtka i stopniowo miękkie masło.
Zmiksowałam.
4.Ciasto przekroiłam na dwie części.
Na jedną z nich nałożyłam krem,a drugą częścią przykryłam.
Wstawiłam karpatkę do lodówki.
Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.
Pycha! Smacznego!
Komentarze