Karpatka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Karatka zawsze udana, znakomity przepis!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto parzone:
    1 szklanka wody
    150 g margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    5 jajek
    szczypta soli
    ¼ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    3 szklanki mleka
    300 g masła
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 kopiate łyżki mąki pszennej (80 g)
    4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80 g)
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery Ciasto

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu z grubym dnem zagotowujemy wodę z margaryną. Wyłączamy palnik, dosypujemy mąkę mieszając energicznie drewnianą łyżką. Ponownie włączamy palnik i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, ciągle mieszając (ciasto ma odchodzić od garnka ). Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku cały czas miksując mikserem, dosypujemy sól i proszek do pieczenia.
    Ciasto dzielimy na 2 części.
    Prostokątną formę do pieczenia (24/35 cm) smarujemy margaryną, wysypujemy mąką i rozsmarowujemy łyżką połowę ciasta. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.

    Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, resztę mleka mieszamy z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodajemy do gotującego się mleka, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gotujemy do momentu aż budyń będzie gęsty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy budyń.
    Krem rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta, przykrywamy drugim. Ciasto umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny. Przed podaniem posypujemy cykrem pudrem.
    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować