1.W rondlu z grubym dnem zagotowujemy wodę z margaryną. Wyłączamy palnik, dosypujemy mąkę mieszając energicznie drewnianą łyżką. Ponownie włączamy palnik i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, ciągle mieszając (ciasto ma odchodzić od garnka ). Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku cały czas miksując mikserem, dosypujemy sól i proszek do pieczenia.
Ciasto dzielimy na 2 części.
Prostokątną formę do pieczenia (24/35 cm) smarujemy margaryną, wysypujemy mąką i rozsmarowujemy łyżką połowę ciasta. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.
Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, resztę mleka mieszamy z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodajemy do gotującego się mleka, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gotujemy do momentu aż budyń będzie gęsty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy budyń.
Krem rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta, przykrywamy drugim. Ciasto umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny. Przed podaniem posypujemy cykrem pudrem.
SMACZNEGO.
Komentarze