Karp wigilijny

4.5 (142 ocen)

  • 60 min

W mojej rodzinie karp na stole wigilijnym to podstawowe danie. Zapiekana ryba z cebulą smakuje wybornie i mniej "mulisto". Przepis mojego dziadka - Romusia :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 karp
    6 dużych cebul
    olej do smażenia
    sól, pieprz,
    cytryna
    mąka do oprószenia ryby (około 10 dekagramów)
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wypatroszonego i wyczyszczonego karpia wyfiletuj. Podziel go na porcje.
  • 2. Oprósz solą, pieprzem i pokrop sokiem z cytryny.
  • 3. Pozostaw na noc w lodówce
  • 4. Następnego dnia oprósz rybę delikatnie mąką.
  • 5. Smaż na oleju z obu stron.
  • 6. Na osobnej patelni usmaż cebulę, którą na końcu smażenia dopraw solą i pieprzem.
  • 7. Przygotuj żaroodporną brytfankę. Układaj w niej rybę i cebulę naprzemiennie.
  • 8. Piecz w piekarniku pół godziny przed podaniem w temperaturze 180 stopni C.
  • 9. Podawaj ciepłe.

Porady

W mojej rodzinie podaje się też karpia, gdzie zapieka się go z cebulą i pieczarkami. Jeśli odpowiada Wam takie danie, to będziecie potrzebować 3 cebule i pół kilograma pieczarek. Cebulę i pieczarki smażcie razem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować