Karp w zalewie curry

4.5 (187 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Karp w zalewie octowej z nutą curry i odrobina słodyczy miodu, będzie wspaniałą przystawką na świątecznym stole.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - karp dzwonki: 8 sztuk
    - przyprawa do ryby: 8 szczypt
    - mąka: 4 łyżki
    - olej: 6 łyżek
    - ocet: 1 szklanka
    - listek laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 4 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - cukier: 5 łyżek
    - curry w proszku: 1 łyżka
    - miód naturalny: 1 łyżka
    - sól: 8 szczypt
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Karp w zalewie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia posypać przyprawą do ryby i solą (odstawić do lodówki na min 30 min), obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor.
  • 2. Przygotować zalewę gotując szklankę octu, 5 szklanek wody, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, połówki cebuli i curry. Zalewę odstawić z ognia dodać miód i wystudzić.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym lub dużym słoju układamy dzwonki karpia i przykrywamy je zalewą curry. Rybę wstawiamy do lodówki, na min. 3 dni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować