Karp smażony

5 (162 ocen)

Bez tego dania nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej .Smażonego karpia jem przez całe święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 1 sprawiony karp królewski

    olej lniany

    olej

    sól, pieprz

    pół pęczka włoszczyzny

    Panierka:

    mąka

    bułka tarta

    2-3 jajka






Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sprawionego i oczyszczonego karpia filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Obrane warzywa kroimy w plasterki, w misce przekładamy karpia warzywami, wstawiamy na noc do lodówki żeby karp przeszedł aromatem warzyw. Karpia wyjmujemy z warzyw, panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem oleju lnianego na złoty kolor z obydwu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywą, wstawiamy do piekarnika i podgrzewamy przez 30 minut.

Porady

Smażonego karpia podajemy z chrzanem .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować