Karp smażony

4.5 (156 ocen)

Smaczna ryba w chrupiącej panierce

Składniki:

  • 1 kg świeżego karpia
    2 jajka
    5 łyżek mąki pszennej
    5 łyżek bułki tartej
    olej, masło
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Karp smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sprawionego karpia pokroić na mniejsze kawałki (lub w dzwonka). Opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić, odstawić do lodówki na całą noc. Do miski wbić jajko, rozbełtać. Rybę zanurzyć w jajku, następnie w bułce tartej wymieszanej z mąką (1:1). Smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, z obu stron na złoty kolor. Smacznego!

Porady

Jako dodatek polecam "Rozetki z puree ziemniaczanego " (zobacz inne moje przepisy) oraz sos winno-śmietanowy "Sos do ryb" (zobacz inne moje przepisy)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Panierka Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować