Potrawa jest smaczna i zdrowa. Ryba pochodzi z naszej rzeki Bug. Mąż jest rybakiem, łowi różne ryby. Odżywiamy się zdrowo. Robię ryby pod różna postacią.
Karp faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karpia sprawić, usunąć oczy . Rybę opłukać , natrzeć ziołami i solą. Pozostawić na około 1 godz.
Kawałki karpia sparzyć goracą wodą, wyjąć ości. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu. Następnie mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z zeszkloną cebulką. Do masy dodać, żółtko, kaszę bułkę tartą, przyprawy, koper i pianę z białka , wymieszać. Gotowym farszem napełnić jamę brzuszną karpia, spiąć wykałaczkami najlepiej metalowymi do szaszłyków i między wykałaczkami zasznurować grubą nitką. Przygotować brytwankę , wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym , ułożyć na nim rybę, posmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać , wstawić rybę, piec około 40 min w 180 stopniach. W czasie pieczenia podlewać utworzonym sosem. Upieczonego karpia ułożyć na półmisku i udekorować wg . uznania.
Komentarze