Karotki z powidłami

4.98 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię eksperymentować w kuchni, gdy tylko mam na to czas.

Składniki:

  • ● 30 dag marchewek
    ● 60 dag mąki
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 2 kostki masła
    ● gęste powidła, np. śliwkowe
    ● cukier puder
Wystaw ocenę:

4.98 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruche ciasteczka

Karotki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karotki z powidłami 1. Marchewki obieramy i myjemy.
    Ścieramy na tarce o małych
    oczkach.
  • 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem
    do pieczenia. Dodajemy
    masło oraz marchewkę. Energicznie
    zagniatamy ciasto. Wkładamy na ok. 40 minut do
    lodówki.
  • 3. Ciasto dzielimy na 4 części.
    Każdą rozwałkowujemy na
    posypanej mąką stolnicy i kroimy
    w prostokąty (ok. 4x6 cm).
  • Karotki z powidłami 4. Na każdy kawałek ciasta
    nakładamy po małej porcji powideł
    i zawijamy w ruloniki.
    Przekładamy na blachę wyłożoną
    papierem do pieczenia.
  • 5. Karotki pieczemy ok. 20
    minut w 180 °C. Studzimy. Posypujemy
    cukrem pudrem.

Porady

Ciastka zamiast w ruloniki można złożyć w koperty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować