Karnotle z grzybami i kiszoną kapustą

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Nie są to ani pierogi, ani kluski, więc moja rodzina nazwała je „karnotlami”. Robię je od lat na wigilię.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ● 1 kg kiszonej kapusty
    ● 30 dag suszonych grzybów
    ● 2 duże cebule
    ● 1,5 szkl. oleju
    ● sól, pieprz
    ● 2 kg ziemniaków
    ● 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karnotle z grzybami i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zostawiamy na noc
    do namoczenia. Gotujemy,
    odcedzamy i kroimy.
  • 2. Kapustę płuczemy i odcedzamy.
    Gotujemy w małej ilości
    wody, aż zmięknie. Cebule
    obieramy i kroimy w kostkę.
    Szklimy na oleju. Dodajemy
    grzyby i kapustę. Podsmażamy
    na małym ogniu, często
    mieszając, aż kapusta ściemnieje.
    Doprawiamy obficie
    solą i pieprzem.
  • 3. Ziemniaki szorujemy, gotujemy
    w mundurkach (najlepiej
    dzień wcześniej) i studzimy.
    Obieramy i mielimy w maszynce
    lub przeciskamy przez
    praskę. Dodajemy 1/3 łyżeczki
    soli i mąkę ziemniaczaną.
    Zagniatamy ciasto. Formujemy
    wałek o średnicy 6-8 cm i kroimy 1-cm plastry. Na każdy
    nakładamy farsz, zlepiamy
    brzegi i formujemy podłużny
    kotlet. Lekko spłaszczamy.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy
    olej i smażymy karnotle z obu
    stron na rumiano. Podajemy
    na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować