Karnotle z grzybami i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zostawiamy na noc
do namoczenia. Gotujemy,
odcedzamy i kroimy.
2.Kapustę płuczemy i odcedzamy.
Gotujemy w małej ilości
wody, aż zmięknie. Cebule
obieramy i kroimy w kostkę.
Szklimy na oleju. Dodajemy
grzyby i kapustę. Podsmażamy
na małym ogniu, często
mieszając, aż kapusta ściemnieje.
Doprawiamy obficie
solą i pieprzem.
3.Ziemniaki szorujemy, gotujemy
w mundurkach (najlepiej
dzień wcześniej) i studzimy.
Obieramy i mielimy w maszynce
lub przeciskamy przez
praskę. Dodajemy 1/3 łyżeczki
soli i mąkę ziemniaczaną.
Zagniatamy ciasto. Formujemy
wałek o średnicy 6-8 cm i kroimy 1-cm plastry. Na każdy
nakładamy farsz, zlepiamy
brzegi i formujemy podłużny
kotlet. Lekko spłaszczamy.
4.Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy karnotle z obu
stron na rumiano. Podajemy
na ciepło.
Komentarze