Karnawałowe róże z wisienką

0 (0 ocen)

Z pozoru wydają się trudne do zrobienia, ale cała trudność polega jedynie na dość męczącym wybiciu ciasta wałkiem i jak najcieńszym jego rozwałkowaniu. Reszta jest dziecinnie prosta, a ciastka prezentują się znakomicie i będą ozdobą każdego stołu.

Składniki:

  • mąka tortowa - 250 g
    żółtka - 4 szt.
    śmietana kwaśna - 2 łyżki
    wódka - 4 łyżki
    masło – 2 łyżki
    szczypta soli

    PONADTO:
    cukier puder - 2 łyżki
    wiśnie kandyzowane – do dekoracji
    olej - do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Karnawałowe róże z wisienką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść dość zwarte, ale elastyczne ciasto, które należy dość długo i energicznie wybić wałkiem do ciasta. Ma to na celu wtłoczyć jak najwięcej powietrza do ciasta.
  • 2. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
  • 3. Wyjęte z lodówki ciasto bardzo cienko rozwałkować, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Z ciasta wycinać szklankami lub foremkami krążki o średnicy: 3 cm, 5 cm i 7 cm.
  • 4. Każdy krążek naciąć nożem lub radełkiem w kilku miejscach tworząc pałatki róży. Składać po trzy krążki od największego do najmniejszego. Przycisnąć w środku palcem, aby się dokładnie zlepiły.
  • 5. Ciastka wkładać najmniejszym krążkiem do spodu do rozgrzanego w rondlu oleju. Smażyć na złoty kolor, a po chwili przewrócić je na drugą stronę. Usmażone róże układać na ręczniku papierowym. Gdy ciastka przestygną udekorować je cukrem pudrem i kandyzowanymi wiśniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować