Karnawałowe róże

0 (0 ocen)

Efektywnie wyglądają i świetnie smakują.

Składniki:

  • 6 żółtek
    2 szklanki mąki
    2/3 szklanki śmietany
    1 łyżka masła
    1 cukier waniliowy
    1 kieliszek spirytusu lub rumu
    1 białko
    dowolna konfitura
    cukier puder
    tłuszcz do smażenia

Karnawałowe róże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z żółtek, mąki, śmietany, cukru waniliowego, masła i alkoholu zagniatamy pulchne ciasto. Po wyrobieniu ciasto należy rozwałkować. Wyciągamy krążki o trzech różnych średnicach, od największej do najmniejszej (np. szklanka, literatka, kieliszek do wódki).
  • 2. Każdy krążek nacinamy nożem w pięciu miejscach. Środki wszystkich krążków smarujemy białkiem i układamy jeden na drugim, zaczynając od największego do najmniejszego. Na środku przyciskamy palcem, aby krążki się skleiły. Róże smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Osuszamy z tłuszczu papierowym ręcznikiem, na każdą różę w zagłębienie nakładamy konfiturę, posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy