Karnawałowe kokardki

4.5 (171 ocen)

Z ciasta tego można wykonać także faworki lub karnawałowe róże. Jednak kokardki są najbardziej podzielne i pięknie się prezentują na stole. Polecam na karnawał i Tłusty Czwartek!!!

Składniki:

  • Składniki:
    • 30-35 dag mąki,
    • 4 żółtek,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • 4 łyżki śmietany,
    • 2 łyżki rumu,
    • 1,5 łyżka masła,

    • Cukier puder do posypania,

    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Karnawałowe kokardki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane składniki 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, śmietankę, masło, rum, cukier puder. Zagniatamy ciasto około 5-8 minut, by pojawiły się pęcherzyki powietrza.
  • Gotowe ciasto 2. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  • Wycięte koła 3. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i cienko wałkujemy. Z ciasta wykrawamy od szklanki koła.
  • Przygotowane kokardki 4. Z każdego koła formujemy kokardkę dociskając dwa naprzeciwległe brzegi. Dość mocno ściskamy środek by w trakcie smażenia kokardki się nie rozwinęły.
  • smażenie 5. Tak przygotowane kokardki smażymy na oleju
  • Smażenie z drugiej strony 6. w trakcie smażenia przewracamy na druga stronę, by kokardki z dwóch stron się zrumieniły.
  • Karnawałowe kokardki 7. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować