Z ciasta tego można wykonać także faworki lub karnawałowe róże. Jednak kokardki są najbardziej podzielne i pięknie się prezentują na stole. Polecam na karnawał i Tłusty Czwartek!!!
Karnawałowe kokardki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, śmietankę, masło, rum, cukier puder. Zagniatamy ciasto około 5-8 minut, by pojawiły się pęcherzyki powietrza.
2.Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
3.Po tym czasie ciasto wyjmujemy i cienko wałkujemy. Z ciasta wykrawamy od szklanki koła.
4.Z każdego koła formujemy kokardkę dociskając dwa naprzeciwległe brzegi. Dość mocno ściskamy środek by w trakcie smażenia kokardki się nie rozwinęły.
5.Tak przygotowane kokardki smażymy na oleju
6.w trakcie smażenia przewracamy na druga stronę, by kokardki z dwóch stron się zrumieniły.
7.Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze