Karnawałowe gwiazdki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smażę je w karnawale. Ładnie prezentują się na stole i wybornie smakują.

Składniki:

  • 35 dag mąki
    10 dag cukru pudru
    5 dag masła
    2 jajka i żółtko
    1/4 szkl. śmietany 18-proc.
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    olej do smażenia

Karnawałowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło. Siekamy.
  • 2. Jajka rozkłócamy z żółtkiem. Ucieramy z 1/2 cukru pudru i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę, mieszamy i wlewamy do mąki. Zagniatamy
    ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy gwiazdki.
  • 3. Gwiazdki smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku kuchennym. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy