Karnawałowe cynamonki

5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cynamon sprawia, że smak tych ciasteczek kojarzy mi się z zimowym podwieczorkiem.

Składniki:

  • 50 dag mąki
    2 jajka
    25 dag cukru
    15 dag masła
    2 dag cynamonu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Do dekoracji:
    1/2 szkl. cukru pudru
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Karnawałowe cynamonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, jajka i posiekane masło. Zagniatamy.
  • 2. Ciasto rozwałkujemy na 3-mm placek. Wykrawamy ciasteczka i układamy
    na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C. Studzimy
  • 3. Cukier puder ucieramy z łyżką wody, aż powstanie gęsty lukier. Smarujemy część ciasteczek, dekorujemy kolorową posypką.

    Im gęściejszy lukier, tym posypka lepiej będzie przylegać do ciastek. Zamiast gotowej posypki można użyć posiekanych orzechów i czekolady lub wiórków kokosowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować