• wielkanocna rolada schabowa z żurawiną w sosie chrzanowym

    Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

  • Święta bez takiej rolady nie mogą się odbyć :)

  • Składniki

    Składnik:
    1,5 kg schabu
    1 słoiczek chrzanu śmietankowego albo żurawinowego
    1 słoiczek żurawiny
    30 dag szynki parmeńskiej (albo boczku)
    duża garść suszonej żurawiny
    pęczek natki pietruszki
    sól pieprz

    Składniki na sos:
    1 słoiczek chrzanu tartego
    dobrej jakości śmietana (u mnie 18 %)
    sok z połowy cytryny
    zioła prowansalskie
    koperek
    cukier do smaku
    sól

    Ponadto:
    sznurek do związania mięsa
    rękaw do pieczenia

  • Sposób przygotowania

    1.
    schab - krok 1

    Schab rozcinamy na 1 duży płat, by następnie móc zwinąć go w roladę. Mięso solimy i pieprzymy (z obu stron), następnie smarujemy chrzanem śmietankowym . W tym czasie na schabie układamy plastry szynki parmeńskiej (albo podsmażamy plastry boczku i potem układamy je na schabie).

    2.
    schab - krok 2

    Następnie na boczku smarujemy żurawiną ze słoiczka a potem posypujemy suszoną żurawiną oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.Schab ściśle zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem. Wkładamy do rękawa i pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach C.

    3.

    Sos: śmietanę podgrzewamy (i przed zagotowaniem) dodajemy chrzan tarty oraz sok z połowy cytryny, cukier i sól do smaku. Na koniec dodajemy koperek i zioła prowansalskie. Zagotowujemy i czekamy aż sos się zredukuje. Podajemy do mięsa.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, mama_mnie_nauczyla, schab, żurawina, rolada, chrzan, Wielkanoc, święta bożego narodzenia, konkurs_fantazja
  • 0 komentarzy

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

BonAppetitMalgorzata 488

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-11-14T09:02:31+01:00

722 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »