Bardzo lubię pudding ryżowy, nie dość, że szybko się go robi to można z nim dowolnie experymentować, podawać: z owocami, musem owocowym, czekoladą, z bitą śmietaną itp.!Wersja z sosem karmelowym to jedna z moich ulubionych!
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 150 g ryżu,
• 0,6 litra mleka,
• Szczypta soli,
• Łyżka masła,
• 2-3 łyżki cukru do smaku,
• 1 cukier waniliowy
Sos karmelowy:
• 100 g cukru pudru,
• 0,5 szklanki śmietanki 30%,
• Około 0,5 łyżeczki cynamonu,
• 2-3 jabłka,
Karmelowy sos z ryżowym puddingiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania.
2.Następnie odcedzamy go na sito.
3.Mleko podgrzewamy i dokładamy do niego przecedzony ryż oraz cukier i cukier waniliowy.
4.Gotujemy na małym ogniu około 20 minut do momentu jak ryż wchłonie mleko. Ugotowany zdejmujemy z ognia i wtłaczamy do niego masło. Tak przygotowany pudding porcjujemy na salaterki, pucharki itp.
Przygotowujemy sos.
5.SOS:
Cukier puder umieszczamy na patelni lub w garnku i delikatnie podgrzewamy by się rozpuścił. Cały czas mieszamy
6.Do rozpuszczonego (powinien mieć on barwę brunatną) dodajemy powoli śmietankę. Najlepiej rozpuszczony cukier zdjąć z ognia i po 1 łyżce dodawać śmietankę, cały czas mieszając. Gdy wlejemy cała śmietankę na raz cukier nam się zbryli!
Jeśli cukier i śmietanka połączyły się ponownie stawiamy całość na ogniu, dodajemy cynamon i chwilkę razem podgrzewamy, by sos nabrał pożądanej konsystencji (lekko lejącej).
Między czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Pokrojone dodajemy do sosu. Mieszamy.
Gotowym sosem polewamy pudding. Podajemy na ciepło lub zimno!
Komentarze