Karmelowy sernik

0 (0 ocen)

Sernik jest wilgotny, miękki, ma naprawdę wyjątkowy smak.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki pszennej,
    12,5 dag margaryny,
    1/2 szkl. cukru pudru,
    łyżeczka proszku d/p,
    3 łyżki kakao,
    2 jajka.

    Masa:
    85 dag twarogu,
    szkl. cukru pudru,
    5 jajek,
    400 g gotowej masy krówkowej,
    szkl. mleka,
    kilka kropel olejku śmietankowego.

Karmelowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać proszek, kakao, puder oraz jajka, wymiesać. Dodać stopioną, zimną margarynę, Wyrobić ciasto. Tortownicę o śr.27cm natłuścić i wysypać mąką. Wyłożyć ciasto.
  • 2. Ser zemleć. Jajka utrzeć z pudrem, dodać do sera. Dodać olejek, mleko i 200g masy krówkowej. Wylać na ciasto. Piec ok. godz w temp. 180st. Ciasto przestudzić, posmarować resztą masy krówkowej, posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Porady

Jeżeli mamy czas to radzę samemu ugotować puszkę mleka skondensowanego prezz 2,5godz. i zastąpić nim masę krówkową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy