Karmelowo-waniliowa panna cotta z sosem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny, delikatny, śmietankowy deser. Karmel nadaje mu brzoskwiniowego koloru i subtelnego smaku, który dobrze współgra z wanilią. Jak polejemy go sosem czekoladowym to już po prostu poezja:)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śmietanki 30%: 600 gramów
    - cukier: 1.5 łyżki
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - cukier puder: 1 łyżeczka
    - żelatyna (płaskie łyżeczki): 3 łyżeczki
    - gorzka czekolada: 100 gramów
    - likieru czekoladowego: 100 mililitrów
    - śmietanki 30%: 5 łyżek
    - białe czekoladowe kropelki: 1 łyżka
    - wisienki koktajlowe: 6 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karmelowo-waniliowa panna cotta z sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała.
  • 2. Do rondla o grubym dnie wsypujemy 1,5 łyżki cukru. Cały czas mieszając, topimy cukier na brązowy karmel. Wlewamy śmietankę (600g), dodajemy przekrojoną wzdłuż wanilię. Cały czas mieszamy, aby rozpuścił się karmel i doprowadzamy śmietankę prawie do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wsypujemy łyżeczkę cukru pudru i dodajemy żelatynę, mieszamy, aż rozpuści się żelatyna. Przelewamy śmietankę do niewielkich miseczek i odstawiamy do stężenia (najlepiej na noc).
  • 3. Rozpuszczamy czekoladę na parze, dodajemy stopniowo likier i śmietankę, mieszamy na gładką masę.
  • 4. Wyjmujemy śmietankę z miseczek zanurzając je na chwilę w gorącej wodzie. Polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy kropelkami czekoladowymi i wisienkami.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować