Karmelowo-orzechowe ciasto

0 (0 ocen)

Biszkopt przełożony delikatnym kremem mascarpone z masą krówkową i orzechami. Skusi każdego zarówno tych co słodkości lubią, co i mniej. Krem nie ma cukru pudru co powoduje że jego wersja light jeśli o słodkość chodzi równoważy się z masą kajmakową :)

Składniki:

  • SKŁADNIKI BISZKOPT TOFFI
    - 7 jajek
    - 1 szklanka cukru (jeśli dodajemy budyń niesłodzony) lub 3/4 szklanki cukru (jeśli dodajmy budyń z cukrem)
    - 1/3 mąki ziemniaczanek
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 1 opakowanie budyniu o smaku toffi
    SKŁADNIKI KREM MASCARPONNE
    - 250 ml śmietanki 30%
    - 1 opakowanie śmietan fixu
    - 250 g serka mascarpone
    DO NASĄCZENIA BISZKOPTÓW
    - pół szklanki wody
    - 1 łyżeczka cukru
    - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub syropu kolonowego
    DODATKOWO DO DEKORACJI
    - 1 puszka masy kajmakowej, toffi bądź krówkowej
    - 1 szklanka orzechów włoskich posiekanych
    - 1/3 szklanki migdałów w płatkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Karmelowo-orzechowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli oraz stopniowo dosypujemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz budyń toffi. Całość KONIECZNIE mieszamy łyżką (nie wolno na tym etapie używać już miksera ponieważ biszkopt w przeciwnym razie nie wyrośnie).
    Blaszkę o wymiarach 23x23 wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy zrobioną wcześniej masę a następnie na 30 min wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    Po ostudzeniu biszkopt przecinamy na dwa blaty. Dolny nasączamy przyrządzonym ponczem.
  • 2. Przygotowanie kremu:
    Do śmietanki dodajemy śmietan fix i ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwile miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przyrządzony krem przekładamy na dolny biszkopt a następnie przykrywamy górnym biszkoptem.
  • 3. Udekorowanie ciasta:
    Puszkę kajmaku otwieramy i wstawiamy do garna z gotującą się wodą do połowy wysokości puszki. Kiedy masa się podgrzeje wyjmujemy ją i przelewamy na górny biszkopt. Następnie posypujemy go posiekanymi orzechami oraz migdałami. Wstawiamy do lodówki na min. 3h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować