Karmelowiec

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Bardzo słodki deser - skutecznie odpędza smutki w jesienne długie wieczory ;)

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 150 gramów
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - cukier: 60 gramów
    - masło: 60 gramów
    - cukier wanilinowy: 16 gramów
    - rozdzielone jajko: 3 sztuki
    - płatki owsiane: 1 szklanka
    - posiekane orzechy włoskie: 0.5 szklanki
    - gorzka czekolada: 100 gramów
    - kajmak karmelowy: 550 gramów
    - cukier kryształ: 0.5 szklanki

Karmelowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać trzy żółtka, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Do ciasta można dodać dwie łyżki kakao. Zagnieść ciasto, wylepić nim tortownicę o średnicy 20cm i podpiec ok. 7 minut. Czekoladę posiekać w drobne kawałki. Orzechy i czekoladę wysypać na spód, na wierzch nałożyć łyżką karmelowy kajmak (lub masę krówkową, zależnie od producenta). Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać płatki owsiane i wyłożyć na wierzch ciasta. Piec 15-20 minut, do zrumienienia się bezy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy