Karmelowa panna cotta

4.5 (161 ocen)

Z okazji Walentynek postawiłam na słodycz w maksymalnym wydaniu :) Panna cotta została doprawiona skarmelizowanym cukrem , a całość polana pysznym sosem karmelowym . Słodycz nieziemska ! Dla fanów karmelu ( takich jak ja ) deser idealny .

Składniki:

  • ( na 3 porcje )

    260 ml śmietanki kremówki

    260 ml mleka 3,2%

    laska wanilii ( lub ekstrakt )

    4 łyżki cukru

    3 łyżeczki żelatyny



    Sos karmelowy :

    3 łyżki cukru

    2 łyżki wody

    pół szklanki śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karmelowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnej wody . Do garnka wlewamy śmietanę , mleko i przekrojoną laskę wanilii . Doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy na małym ogniu przez 10 min. Laskę waniliową wyciągamy . Jednocześnie na patelni karmelizujemy cukier . Cukier zalewamy odrobiną wody i wstawiamy na gaz , nie mieszając doprowadzamy by cukier się rozpuścił i nabrał złotego koloru ( można delikatnie przechylać patelnią ). Gdy cukier będzie lekko brązowy , delikatnie wlewamy go do gotującej się śmietanki , bardzo szybko mieszając ( uwaga pryska ! ). Śmietanka nabierze kremowego koloru . Gorącą karmelową śmietanę mieszamy dokładnie z żelatyną ( nie gotujemy ) . Można lekko przestudzić . Wlewamy do miseczek lub filiżanek i wkładamy do lodówki na 4-5 godz. lub na całą noc . Aby łatwo wyjąć deser z foremek , moczymy naczynie przez 10 sekund w gorącej wodzie , przykładamy talerzyk i obracamy .
  • 2. Sos karmelowy :

    Na patelnię wsypujemy cukier i zalewamy odrobiną wody . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak długo , aż cukier zacznie nabierać złotego koloru . Możemy delikatnie przechylać patelnią by sprawdzić kolor cukru , ale nie wolno mieszać , gdyż cukier nam się będzie krystalizował i sos nie będzie aksamitny . Gdy cukier będzie lekko brązowy wlewamy do niego śmietankę i szybko mieszamy do uzyskania gęstego aksamitnego sosu . W razie gdyby sos był za gęsty możemy dolać więcej śmietanki . Gotowy sos odstawiamy do przestudzenia .

    Zimnym sosem polewamy gotową Panna Cottę .

    Podajemy od razu .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować