Ciasto karmelowa jagódka

1 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Rozpływające się w ustach ciasto biszkoptowe. Przełożone jest masą śmietanową z jagodami i kajmakiem.

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt:
    5 dużych jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    1 szklanka mąki pszennej
    1 budyń śmietankowy bez cukru

    poncz:
    150 ml zimnej wody
    1 płaska łyżka cukru

    krem:
    250 g mascarpone
    500 ml kremówki 30%
    2 czubate łyżki cukru pudru
    2 szklanki jagód

    dodatkowo:
    1 puszka kajmaku (530 g)
    ok. 1/3 szklanki jagód do posypania po wierzchu ciasta
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto karmelowa jagódka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę.
    Do żółtek dodać olej, krótko ubić, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i budyń, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką.
    Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 36x24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
  • 2. poncz:
    Do wody wsypać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia, podzielić na 2 równe części.
  • 3. krem:
    Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier, wlać kremówkę, krótko ubić (ok. 1 minuty). Wsypać jagody, wymieszać łyżką.
  • 4. wykonanie:
    Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć 3/4 puszki kajmaku, równo rozsmarować.
    Na kajmak wyłożyć 3/4 kremu z jagodami, rozsmarować. Przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Rozsmarować resztą kajmaku, na nim wyłożyć równo pozostały krem, Wierzch posypać jagodami. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować