karmelowa babka z orzeszkami ziemnymi w karmelu/miodzie i solonym karmelem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Babka jest chrupiąca zewnątrz, a w środku lekko wilgotna. Podobnie jak kakaowa - długo utrzymuje swoją świeżość. Ja podałam ją z solonym karmelem ale będzie też dobra z polewą, lukrem czy nawet z cukrem pudrem. Polecam.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 200g miękkiego masła
    - 150-200g cukru
    - 250g mąki pszennej
    - 125 ml śmietany UHT 36%
    - 125 ml mleka
    - 3 jajka
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - garść orzeszków ziemnych w karmelu/miodzie
    - solony karmel (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karmelowa babka z orzeszkami ziemnymi w karmelu/miodzie i solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier wsypać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż do powstania karmelu (jeśli chodzi o mieszanie, to ja nie mieszałam łyżką/trzepaczką, tylko "bujałam" garnkiem ;)). Zdjąć z ognia.
  • 2. Mleko wymieszać ze śmietaną. Dodać do karmelu (uwaga może pryskać). Podgrzewać na małym ogniu do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy (ok 5-10 minut). Zdjąć z ognia. Delikatnie przestudzić.
  • 3. Masło utrzeć do białości. Dodać karmel, jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Pod koniec dodać pokruszone orzechy.
  • 4. Masę przelać do formy (użyłam silikonową, metalową - wcześniej wysmarować masłem i oprószyć mąką/bułką tartą). Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 35-40 minut.
  • 5. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić.

    Posmarować karmelem i oprószyć orzeszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować