Karmelkowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 3 min

Babeczki są przepyszne i smakują każdemu! Nie znam osoby, która by powiedziała że jej nie smakują ;))

  • 3 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 kostki masła
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 żółtek
    2 łyżki cukru pudru
    masło + bułka tarta do foremek

    Krem:
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    3/4 kostki Kasia
    1 duża paczka małych biszkoptów
    250 ml wódki
    + roztopiona czekolada wg uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Karmelkowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia siekamy, następnie dodajemy żółtka i cukier puder, zagniatamy wszystko. Odstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej 2h. Foremki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyklejamy foremki ciastem tak, aby był spory dołek na krem. Pieczemy ok 20 min/180 stopni.

Porady

1.Ciasto robię dzień wcześniej wieczorem i zostawiam w lodówce, wtedy jest dużo lepsze. 2. Podczas pieczenia babeczek na ciasto umieszczone już w wysypanej bułka tarta foremce kładę kawałek papieru śniadaniowego i sypię po kilka ziarenek fasoli. Spody wtedy sa na swoim miejscu i jest gdzie dać krem. 3. Idealnie jako czekolada sprawdza się nutellla. 4. Jako wersję dla dzieci wódkę zastępujemy mocną herbatą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować