Karmelki mordoklejki z mleka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wlać do dużego garnka, dodać roztopione masło, cukier i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii.
Całość gotować na niedużym ogniu co jakiś czas mieszając.
Mleko na początku gotuje się "normalnie" po jakimś czasie zaczyna się podnosić bardzo do góry więc wtedy lepiej stać nad nim, mieszać i pilnować, żeby nie wykipiało.
Kiedy mleko zacznie gęstnieć i zmieniać swoją barwę to znaczy że już bliżej niż dalej, kiedy zaczynają się pojawiać brązowe wiórki trzeba całość dobrze wymieszać i gotowe.
Masę przelewamy dość szybko do pojemnika wyłożonego folią spożywczą, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki, aż stwardnieje.
Ja przygotowuję karmelki zazwyczaj wieczorem więc zostawiam je w lodówce na całą noc, a rano kroję ostrym nożem i pakuję w papier do pieczenia lub folię
Komentarze