Karmelizowany ananas z imbirową czekoladą

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Deser z karmelizowanego ananasa nie jest trudny do wykonania, a jego smak i wygląd powinien przypaść do gustu amatorom słodkości. Ważne, aby ananas był dojrzały.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:


  • - ananas: 1 sztuka
    - cukier trzcinowy: 80 gramów
    - masło: 20 gramów
    - wino białe wytrawne: 50 mililitrów
    - laska wanilii: 0.5 sztuki
    KUMKWATY W SYROPIE:
    - kumkwaty: 200 gramów
    - wino białe wytrawne: 50 mililitrów
    - cukier: 40 gramów
    KONFITURA:
    - marakuja: 5 sztuk
    - banan: 2 sztuki
    - mango: 1 sztuka
    - kiwano: 1 sztuka
    - imbir (świeży): 10 gramów
    - wino białe wytrawne: 50 mililitrów
    - brązowy cukier: 4 łyżki
    - limonka: 0.5 sztuki
    IMBIROWA CZEKOLADA:
    - gorzka czekolada: 100 gramów
    - mleczna czekolada: 100 gramów
    - śmietanka 30%: 150 mililitrów
    - laska wanilii: 0.5 sztuki
    - cynamon: 1 szczypta
    - imbir (świeży): 40 gramów
    - koniak (brandy): 15 mililitrów
    DODATKOWO:
    - andruty naturalne: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karmelizowany ananas z imbirową czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananasa obrać, najłatwiej ostrym nożem z ząbkami. Najpierw odciąć tzw. koronę oraz podstawę. Owoc postawić pionowo na plastikowej desce i odcinać skórę od góry do dołu. Usunąć brązowe punkciki, nacinając brzegi zgodnie z linią ich przebiegu.
  • krok2 2. Oczyszczonego ananasa pokroić na plastry grubości 1/2 cm i rozłożyć na
    desce. Metalową łyżką do drążenia lub wykrojnikiem odpowiednio dobranym
    do wielkości wyciąć ze środka każdego plastra twardy rdzeń. Plastry
    ananasa będą bardzo atrakcyjnie wyglądały.
  • krok3 3. Na głębokiej teflonowej patelni rozgrzać powoli cukier, tak aby zaczął się
    równomiernie karmelizować (nie należy ruszać patelnią ani mieszać cukru). Dodać powoli masło i lekko wymieszać. Dolać wino i odstawić. Wanilię przekroić wzdłuż, wyskrobać rdzeń i dodać go do karmelu, laski odłożyć.
  • krok4 4. Ananasa włożyć do skarmelizowanego cukru i dusić ok. 5 minut, aby plastry
    ze wszystkich stron pokryły się karmelowym sosem. Gotowe ananasy wraz z sosem, który posłuży do owocowej konfitury, przełożyć do szklanej
    miski, wystudzić.
  • krok5 5. Kumkwaty umyć pod ciepłą wodą, a następnie sparzyć – będzie łatwiej je
    kroić. Ostrym nożem przekroić wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki, wybrać pestki. Do garnka wlać wino i 150 ml wody, dodać cukier i odłożoną laskę wanilii, a na koniec pokrojone kumkwaty.
  • krok6 6. Kumkwaty gotować na wolnym ogniu 30–40 minut, dolewając nieco wody za każdym razem, gdy płyn odparuje. Gdy owoce zrobią się szkliste i miękkie (powinny być w lekkim syropie, nie suche), odstawić do ostygnięcia. Można je też przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
  • krok7 7. Konfitura: marakuje poprzekrawać na pół i łyżeczką wydrążyć miąższ wraz
    z pestkami. Miąższ odstawić. Resztę owoców obrać i pokroić w średniej
    wielkości kostkę. Ważne, aby kostki miały podobną wielkość, będą się wówczas
    równomiernie dusić. Imbir obrać, pokroić na plasterki.
  • krok8 8. Podgrzać wino z cukrem, dodać owoce (bez marakui). Przykryć i dusić ok.
    5 min na mocnym ogniu. Dodać plastry imbiru. Smażyć ok. 20 min, aż banany
    się rozgotują, a mango będzie miękkie. Dodać miąższ marakui. Doprawić
    sosem z ananasów oraz sokiem i częścią skórki startej z limonki.
  • krok9 9. Czekolady połamać na małe kawałki i włożyć do suchej miski. Zagotować śmietankę z wanilią, cynamonem, resztą skórki startej z limonki i obranym startym
    imbirem. Śmietankę wlać przez sitko do miski i energicznie mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie masa o konsystencji sosu. Doprawić alkoholem.
  • krok10 10. Na talerzu położyć płatek andruta, rozsmarować na nim konfiturę z owoców
    egzotycznych, przykryć kolejnym andrutem i znów wyłożyć konfiturę, przykryć
    andrutem. Czynność powtarzać, tak aby uzyskać przekładaniec złożony
    z pięciu warstw. W ten sam sposób przygotować jeszcze 7 porcji.
  • krok11 11. Na półmiskach lub talerzach rozłożyć porcje ananasa, wyłożyć na nie resztę konfitury, dodać po przekrojonym andrucie, polać strużkami czekolady. Ozdobić kumkwatami w syropie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować