Karmelizowane pomidory, truflowe risotto i bryndza

4.5 (145 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

brzmi groźnie, a w gruncie rzeczy to proste i szybkie danie o ciekawym smaku.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż do risotto: 100 gramów
    - osolona woda lub bulion (ziołowy/warzywny): 200 mililitrów
    - cebula szalotka: 1 sztuka
    - pomidorki koktajlowe: 4 sztuki
    - szynka serrano: 1.5 plastra
    - bryndza: 1 łyżeczka
    - pietruszka świeża: 1.5 łyżeczki
    - oliwa truflowa: 0.25 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - cukier: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Karmelizowane pomidory, truflowe risotto i bryndza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotkę należy drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać ryż. Ryż powinien stać się przeźroczysty, po czym należy zmniejszyć ogień i porcjami dodawać bulion mieszając od czasu do czasu.
  • 2. Pomidorki przekroić na pół, miąższ delikatnie opruszyć cukrem, ułożyć na mocno rozgrzanej patelni teflonowej (bez tłuszczu) patelnię zdjąć z ognia.
  • 3. Gdy risotto nabierze odpowiedniej konsystencji, garnek zestawić z ognia, dodać oliwę truflową, porwaną szynkę, posiekaną pietruszkę. Wszystko wymieszać, przełożyć na talerz, na wierzch ułożyć bryndzę (np.uformowana w kuleczki), pomidorki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bryndza Pomidorki koktajlowe Ryż Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować