Karmelizowane jabłka pod orkiszową kruszonką

4.48 (154 ocen)

  • 50 min

Czy jest coś pyszniejszego niż deser jabłkowy pachnący cynamonem z chrupiącą, maślaną kruszonką? Crumble to jedna z prostszych i pyszniejszych słodkości, której nie sposób się oprzeć. Najlepiej smakuje gorące podane z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego.

  • 50 min

Składniki:

  • 6 dużych, kwaśnych jabłek
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    Kruszonka:
    250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
    125 g ziemnego masła
    100 g cukru
    szczypta soli
    1 łyżka lodowatej wody
Wystaw ocenę:

4.48 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Crumble Kruszonka

Karmelizowane jabłka pod orkiszową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie na kruszonkę. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki. Przełożyć na patelnię, dodać cukier i cynamon. Smażyć na wolnym ogniu, do czasu, aż cukier się rozpuści, a jabłka pozostaną jędrne. Jabłko posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 25-40 minut, do czasu, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Jabłka pod kruszonką podawać na gorąco z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.

Porady

Jeśli nie posiadacie patelni, którą można używać w piekarniku, przesmażone jabłka należy przełożyć do formy do pieczenia lub żaroodpornego naczynia, posypać kruszonką i zapiec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cynamon Jabłka Mąka Masło Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować