Karmelizowane banany w naleśnikowych miseczkach

4.5 (199 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Pyszny deser, jednocześnie bardzo prosty do wykonania. i efektowny. Deser zarówno na uroczystą kolację i codzienny obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • Naleśniki
    - 100 g mąki
    - 1 jajko
    - 100 ml mleka
    - 80 ml wody
    Banany
    - 4 banany
    - 1 łyzka masła
    - 3 łyżki cukru brązowego
    - 50 ml rumu
    - 2 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki Karmel

Karmelizowane banany w naleśnikowych miseczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karmelizowane banany w naleśnikowych miseczkach 1. - Z podanych składników zmiksować gładkie ciasto i usmażyć naleśniki. Do deseru potrzebne są 4 sztuki.
    - Każdy naleśnik położyć na odwróconej szklance lub kieliszku do koniaku formułując koszyczek.
    - Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na 12 minut.
    - Wyjąć i po wystygnięciu zdjąć ze szklanek naleśnikowe miseczki.
  • Karmelizowane banany w naleśnikowych miseczkach 2. - Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.
    - Zdjąć płatki, rozpuścić masło i dodać cukier brązowy, mieszać aż się skarmelizuje.
    - Wrzucić pokrojone w plasterki banany, chwilkę przemieszać.
    - Wlać rum i podpalić zapałką. Potrząsać patelnią uważając równocześnie na grzywkę!
    - Banany wyłożyć do naleśnikowych miseczek i posypać płatkami migdałowymi.

Porady

W przepisie można pominąć rum,też będzie pyszny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

karmelizowane gruszki

To może cię zainteresować