Karmelek

4.5 (178 ocen)

  • 40 min

Pychotka!

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -3/4 szklanki mąki tortowej
    -1/4 szklanki kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    -1 puszka masy krówkowej orzechowej
    -1 kostka miękkiego masła lub margaryny

    Masa budyniowa:
    -0,5 l mleka
    -1 budyń waniliowy bez cukru
    -1 łyżka cukru
    -2 czubate łyżki masła lub margaryny

    Dekoracja:
    -330ml kremówki
    -1 łyżka cukru pudru
    -2 śmietan-fixy
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Karmelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karmelek 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno.Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier.Dodawać po jednym żółtku.Dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie wymieszać.Wylać do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia - tylko dno,boków niczym nie smarować. Piec 40-50min w 170st.C. lub do suchego patyczka.Ostudzić. Zimne ciasto przekroić na 3 krążki. Nasączyć mocną herbatą.
  • 2. Masa:
    Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce kajmak, miksować do połączenia się składników.Odstawić na parę minut do lodówki.
  • 3. Masa budyniowa:
    Większość mleka zagotować z cukrem, i masłem, wlać rozrobiony proszek w reszcie mleka.Mieszać do zgęstnienia.Odstawić do ostudzenia.
  • 4. Zimną kremówkę chwilę ubijać, dodać cukier i fixy, ubić na sztywno.
  • 5. Przekładać:
    Biszkopt-3/4 masy karmelowej-biszkopt-masa budyniowa-biszkopt-reszta masy karmelowej-bita śmietana.Gotowe ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować