Karmel solony

0 (0 ocen)

Idealny do różnych deserówDla pewnego oburzonego gościa piszę : Przepis inspirowany przepisem Sylwii z bloga Ostra na słodko "

Składniki:

  • 200 g cukru ( najlepiej drobnego )
    85 g zimnego masła
    120 ml śmietanki 30 %
    sól do smaku

Karmel solony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować garnek z grubym dnem, drewnianą łyżkę i składniki.
    Do garnka wsypać cukier i rozpuścić go na niewielkim ogniu.
    Trzeba uważać aby cukru nie spalić i aby nie zaczął przylegać do ścianek garnka.
    Gdy cukier się rozpuści dodać pokrojone masło i energicznie mieszać około 2 minut.
    Potem wlewać śmietankę nadal mieszając do momentu aż powstanie gładki sos.
    Na koniec zdjąć garnek z ognia, posolić do smaku ( ilość według uznania ), wymieszać i przelać do słoiczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.46 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik z solonym karmelem

4.46 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik solony karmel

anamarisworld Sernik solony karmel 2 godz.