Karmel

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Osłodzi wiele pysznych deserów.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cukier: 200 gramów
    - woda: 0.5 szklanki
    - śmietana (słodka (30-36%)): 450 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z grubszym dnem wsyp cukier i rozpuść go w 0,5 szklance wody, w razie potrzeby możesz dodać jej nieco więcej. Całość mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Ważne jest by cukier rozpuścił się zanim całość zacznie wrzeć. W przeciwnym wypadku kryształki cukru mogą przywierać do boków garnka, a w syropie powstaną grudki. Trzeba go cierpliwie pilnować!
  • 2. Całość zacznie nabierać jasno złotego koloru, najpierw będzie to widoczne na krawędziach. Nie mieszaj. Możesz jedynie podnieść garnek i delikatnie nim obracać, aby cukier rozłożył się równomiernie.
  • 3. Całość nadal podgrzewaj, aż nabierze ciemnobrązowego koloru. Teraz karmel jest już gotowy. Wszystkie czynności musisz wykonywać szybko, ponieważ karmel bardzo szybko zastyga.
  • 4. Tak przygotowany karmel możesz wylać na arkusz papieru do pieczenia i pozostawić do stwardnienia. Możesz go wówczas podzielić na części lub po prostu pokruszyć.
  • 5. Na bazie roztopionego cukru w powyższym przepisie
    można zrobić sos przypominający smak cukierków toffi. Do zdjętego z ognia karmelu dodajemy nieustannie mieszając 450 ml przegotowanej i lekko wystudzonej słodkiej śmietany (30-36%), po czym stawiamy ponownie karmel na ogień, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, dopóki sos nie stanie się wystarczająco gesty. Można podawać go na ciepło lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować