KARKÓWKOWE ROLADKI Z KASZĄ GRYCZANĄ

4.99 (149 ocen)

Bardzo smaczne,proste i szybkie w przygotowaniu roladki.Dodatek kaszy gryczanej sprawia,że są bardziej zdrowe,gdyż jak wiadomo kasze zawierają dużo błonnika,który jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit.

Składniki:


  • 12 plastrów chudej karkówki wieprzowej / ok.1,70 kg /
    0.60 dkg.mięsa mielonego z łopatki
    1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
    2 cebule / w tym jedna do sosu /
    5 dużych ząbków czosnku
    1 mały słoik musztardy chrzanowej " Prymat "
    6 średnich ogórków kiszonych
    sól,pieprz,czosnek granulowany,majeranek do smaku,olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.99 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówkowe roladki z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karkówkowe roladki z kaszą gryczaną 1.



    Warzywa pokroić w drobną kostkę,kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie,odsączyć.





  • karkówkowe roladki z kaszą gryczaną 2.
    Karkówkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem ,pokroić w 1 1/2 cm.plastry i rozbić z dwóch stron.
  • karkówkowe roladki z kaszą gryczaną 3.
    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,włożyć jedną cebulę,czosnek i smażyć do lekkiego zrumienienia się.Dodać pokrojone ogórki i smażyć do czasu odparowania wody,doprawić do smaku solą,pieprzem,przestudzić.

  • karkówkowe roladki z kaszą gryczaną 4.
    Do miski włożyć mięso mielone,wsypać kaszę oraz usmażone warzywa,przyprawić do smaku przyprawami oraz musztardą i wyrobić gładką masę.
  • karkówkowe roladki 5.
    Każdy plaster karkówki posypać solą,pieprzem,nałożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę jak gołąbki,posypać solą,pieprzem.
  • karkówkowe roladki z kaszą gryczaną 6.
    Na patelni rozgrzać olej,włożyć roladki i smażyć na rumiano z dwóch stron podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody.
  • karkówkowe roladki z kaszą gryczaną 7.
    Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę smażyć.
  • karkówkowe roladki z kaszą gryczaną 8. Roladki zdjąć z patelni.
  • karkówkowe roladki z kaszą gryczaną 9.
    Na powstały tłuszcz ze smażenia wlać gorącą wodę,chwilę gotować,przyprawić do smaku przyprawami i musztardą.
  • karkówkowe roladki z kaszą gryczaną 10.

    W garnku ułożyć opieczone roladki,zalać sosem przelanym przez sito i gotować na wolnym ogniu do miękkości roladek.
  • karkówkowe roladki z kaszą gryczaną 11.

    Podawać z kaszą gryczaną z ulubionym dodatkiem.Najlepiej do tego smakują ogórki kiszone.

Porady

Jeśli kto woli w bardziej kalorycznej wersji to może sos zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie z dodatkiem słodkiej śmietany. Roladki to jeden z przykładów,że można zjeść smacznie i zdrowo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować