KARKÓWKOWE GOŁĄBKI

4.98 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis ten stworzyłam na konkurs kreatywny.Mojej Rodzinie i sąsiadom danie bardzo smakowało.Nie sądziłam,że z tak małej ilości produktów może wyjść coś tak smacznego.

Składniki:

  • 10 plastrów karkówki
    30 dkg.kapusty kiszonej
    50 dkg. pieczarek
    1 główka średniej kapusty
    1 mała cebula
    sól,pieprz,ostra papryka mielona,czosnek granulowany,bazylia,sok z cytryny do smaku,olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.98 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówkowe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karkówkowe gołąbki 1. Kapustę parzyć w gorącej wodzie zdejmując kolejne liście.Z liści usunąć zgrubiałe nerwy.
  • karkówkowe gołąbki 2. Pieczarki umyć,pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.
  • karkówkowe gołąbki 3. Na patelni rozgrzać olej,przesmażyć pieczarki do czasu ich lekkiego zrumienienia, dodać drobno pokrojoną cebulkę,zeszklić ją,
  • karkówkowe gołąbki 4. Kapustę kiszoną posiekać nożem,dodać do pieczarek i chwilę smażyć,przyprawić przyprawami do smaku,wymieszać,przestudzić.
  • karkówkowe gołąbki 5. Plastry karkówki umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,rozbić z dwóch stron i posypać przyprawami.
  • karkówkowe gołąbki 6. Na każdy kawałek mięsa nałożyć porcję farszu pieczarkowego
  • karkówkowe gołąbki 7. Każdy kawałek zwinąć w roladkę
  • karkówkowe gołąbki 8. Na patelni rozgrzać olej,przesmażyć roladki na rumiano,zdjąć z patelni i przestudzić.
  • karkówkowe gołąbki 9. Każdą roladkę zawinąć w kapustę jak gołąbki,posypać przyprawami
  • karkówkowe gołąbki 10. Na powstałym tłuszczu z smażenia roladek krótko przesmażyć gołąbki ,zdjąć z patelni.Do tłuszczu wlać gorącej wody,przyprawić do smaku przyprawami,zagotować.
  • karkówkowe gołąbki 11. Dno brytfanki wyłożyć liśćmi kapusty,posypać przyprawami,położyć pozostały farsz.
  • karkówkowe gołąbki 12. Na warstwie tej ułożyć gołąbki,zalać sosem
  • karkówkowe gołąbki 13. Całość przykryć liśćmi kapusty,posypać przyprawami.
  • karkówkowe gołąbki 14. Brytfankę przykryć pokrywką,wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekać 60 min.
  • karkówkowe gołabki 15. Kapustę zdjąć,pokroić i ułożyć na talerzu.
  • karkówkowe gołąbki 16. Gotowe gołąbki ułożyć na ozdobionym talerzu,podawać gorące,

Porady

Roladki można przygotować dzień wcześniej i zapiekać całość przed podaniem.Można podawać z ziemniakami,kaszą gryczaną lub pieczywem.Mają wyśmienity smak.Nie żałować przypraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować