karkówka zapiekana z czerwoną cebulą

4.5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Karkówkę podaję często na przyjęciach, bo jest to mięsko, które idealnie pasuje do sałatki. Przygotowanie tego dania zaczynam dzień przed planowanym podaniem, żeby później tylko wrzucić całość do piekarnika. Ten karczek natarłam dużą ilością ziół prowansalskich i zapiekłam z pieczarkami i czerwoną c

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości
    płaska łyżka soli
    2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
    łyżka słodkiej papryki
    200 g pieczarek
    3 ząbki czosnku
    duża czerwona cebula
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Karkówka zapiekana z czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dość dużym garnku zagotować litr wody z solą. Wystudzić. Mięso pokroić na plastry i zamoczyć w solance na kilka godzin. Następnie wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć ziołami, czosnkiem, papryką i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i wrzucać mięso, obsmażać je krótko z obu stron na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Następnie plastry karczku ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pieczarki i cebulę pokroić, podsmażyć i ułożyć na mięsie. Całość wystudzić, okryć z wierzchu folią aluminiową (błyszcząca stroną do środka) i wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Następnego dnia wstawić do piekarnika (razem z folią) i piec około 70 minut w 200*C. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować