Idealna Soczysta Karkóweczka na śniadanko wielkanocne :-)
Składniki:
2 kg. karkówka bez kości
10 ząbków czosnku
3-4 łyżki olej
przyprawa do miesa wieprzowego (wg.uznania)
przyprawa do karkówki (wg.uznania)
papryka w proszku czerwona
sól,pieprz (wg.uznania)
nici do związania
Karkówka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówke umyłam,osuszyłam recznikiem papierowym. Obrałam czosnek pokroiłam go w słupki. W mięsku porobiłam dziurki nożem i w te otwory powkładałam czosnek.
2.Potem w miseczce zrobiłam z oleju i przypraw taką papkę ;)
3.Następnie tą papkę wtarłam porządnie w karkówkę,związałam nićmi,zawinełam w złotko i wstawiłam do lodówki na jedną dobę.
4.Po tym czasie ja wyjełam przełożyłam do naczynia żaroodpornego (na spód dałam 1 łyzkę oleju,rozsmarowałam) Rozgrzałam piekarnik do 180*C i piekłam karkówkę na środkowej półce bez przykrycia 2 godziny ,od czasu do czasu przekrecając ją. Po dwóch godzinach włączyłam termoobieg i podpiekałam ją jeszcze 15 minut i gotowa.
Porady
Po upieczeniu odstawiamy mięso żeby odpoczeło.Następnie ściągamy nici i możemy kroić ...
Komentarze