Karkówka z Piekarnika

4.44 (204 ocen)

Idealna Soczysta Karkóweczka na śniadanko wielkanocne :-)

Składniki:

  • 2 kg. karkówka bez kości
    10 ząbków czosnku
    3-4 łyżki olej
    przyprawa do miesa wieprzowego (wg.uznania)
    przyprawa do karkówki (wg.uznania)
    papryka w proszku czerwona
    sól,pieprz (wg.uznania)
    nici do związania
Wystaw ocenę:

4.44 (204 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Karkówka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka z Piekarnika 1. Karkówke umyłam,osuszyłam recznikiem papierowym. Obrałam czosnek pokroiłam go w słupki. W mięsku porobiłam dziurki nożem i w te otwory powkładałam czosnek.
  • Karkówka z Piekarnika 2. Potem w miseczce zrobiłam z oleju i przypraw taką papkę ;)
  • Karkówka z Piekarnika 3. Następnie tą papkę wtarłam porządnie w karkówkę,związałam nićmi,zawinełam w złotko i wstawiłam do lodówki na jedną dobę.
  • Karkówka z Piekarnika 4. Po tym czasie ja wyjełam przełożyłam do naczynia żaroodpornego (na spód dałam 1 łyzkę oleju,rozsmarowałam) Rozgrzałam piekarnik do 180*C i piekłam karkówkę na środkowej półce bez przykrycia 2 godziny ,od czasu do czasu przekrecając ją. Po dwóch godzinach włączyłam termoobieg i podpiekałam ją jeszcze 15 minut i gotowa.

Porady

Po upieczeniu odstawiamy mięso żeby odpoczeło.Następnie ściągamy nici i możemy kroić ...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też inny przepis na karkówkę!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

4.5 (182 ocen)

Soczysta karkówka z piekarnika

To może cię zainteresować