• Karkówka z Piekarnika

    Dodane przez: evita0007

  • Idealna Soczysta Karkóweczka na śniadanko wielkanocne :-)

  • Składniki

    2 kg. karkówka bez kości
    10 ząbków czosnku
    3-4 łyżki olej
    przyprawa do miesa wieprzowego (wg.uznania)
    przyprawa do karkówki (wg.uznania)
    papryka w proszku czerwona
    sól,pieprz (wg.uznania)
    nici do związania

  • Sposób przygotowania

    1.
    Karkówka z Piekarnika - krok 1

    Karkówke umyłam,osuszyłam recznikiem papierowym. Obrałam czosnek pokroiłam go w słupki. W mięsku porobiłam dziurki nożem i w te otwory powkładałam czosnek.

    2.
    Karkówka z Piekarnika - krok 2

    Potem w miseczce zrobiłam z oleju i przypraw taką papkę ;)

    3.
    Karkówka z Piekarnika - krok 3

    Następnie tą papkę wtarłam porządnie w karkówkę,związałam nićmi,zawinełam w złotko i wstawiłam do lodówki na jedną dobę.

    4.
    Karkówka z Piekarnika - krok 4

    Po tym czasie ja wyjełam przełożyłam do naczynia żaroodpornego (na spód dałam 1 łyzkę oleju,rozsmarowałam) Rozgrzałam piekarnik do 180*C i piekłam karkówkę na środkowej półce bez przykrycia 2 godziny ,od czasu do czasu przekrecając ją. Po dwóch godzinach włączyłam termoobieg i podpiekałam ją jeszcze 15 minut i gotowa.

  • Rady

    Po upieczeniu odstawiamy mięso żeby odpoczeło.Następnie ściągamy nici i możemy kroić ...

  • Słowa kluczowe (tagi):

    karkówka, Wielkanoc, konkurs_wielkanocny
  • 10 komentarzy

Dodane przez: evita0007

evita0007 376

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-04-07T17:38:24+02:00

1540 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »