Karkówka z mieszanką przypraw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i posypać mieszanką przypraw,odstawić na minimum 2 godz.do lodówki.
2. Na patelni rozgrzać olej,zrumienić dość mocno mięso z dwóch stron
,dodać pokrojoną w plastry cebulę .
3.Smażyć do czasu jej zeszklenia i lekkiego zrumienienia podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody.
4. Całość zalać gorącą wodą i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.Mięso wyjąć
5. Sos przelać przez sito przecierając również cebulę.Sos zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie,ewentualnie doprawić do smaku przyprawami.Włożyć usmażone mięso i zagotować.
6. Podawać z ziemniakami z wody,posypanymi koperkiem lub pietruszką z ulubionym dodatkiem.
Komentarze