Karkówka z fasolką szparagową

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sycące Roladki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Roladki:
    4plastry karkówki
    4plastry żółtego sera
    20strączków fasoli zielonej lub żółtej
    2jajka
    bułka tarta
    mąka
    sól
    pieprz
    masło
    smalec

    Zalewa:
    2duże cebule
    0,5l mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewa:
    Cebulę kroimy w krążki, przekładamy nią plastry karkówki. Doprawiamy karkówkę solą i pieprzem. Zalewamy wszystko mlekiem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin(najlepiej na noc).
    Wyciągamy plastry karkówki z mleka i cebuli, obmywamy zimną wodą i osuszamy. Rozbijamy cieniutko na duże plastry. Na każdy plaster karkówki kładziemy odrobinę twardego masła, plasterek sera i kilka strączków fasoli. Zawijamy roladki dość ścisło. Obtaczamy w mące, dociskając aby roladki dobrze się ścisnęły. Następnie obtaczamy roladki w jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym smalcu aż się lekko zarumienią. Podsmażone roladki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, z niewielką ilością smalcu(możemy wykorzystać ten, na którym smażyliśmy roladki) i dusimy pod przykryciem ok.30-40min w temp.150C-180C. Przed końcem pieczenia odkrywamy roladki aby się nieco mocniej zarumieniły.

Porady

Im dłużej roladki będą moczyły się w mleku z cebulą tym bardziej zmiękną i będą soczyste. Karkówkę możemy zastąpić schabem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować