Karkówka z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zalewa:
Cebulę kroimy w krążki, przekładamy nią plastry karkówki. Doprawiamy karkówkę solą i pieprzem. Zalewamy wszystko mlekiem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin(najlepiej na noc).
Wyciągamy plastry karkówki z mleka i cebuli, obmywamy zimną wodą i osuszamy. Rozbijamy cieniutko na duże plastry. Na każdy plaster karkówki kładziemy odrobinę twardego masła, plasterek sera i kilka strączków fasoli. Zawijamy roladki dość ścisło. Obtaczamy w mące, dociskając aby roladki dobrze się ścisnęły. Następnie obtaczamy roladki w jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym smalcu aż się lekko zarumienią. Podsmażone roladki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, z niewielką ilością smalcu(możemy wykorzystać ten, na którym smażyliśmy roladki) i dusimy pod przykryciem ok.30-40min w temp.150C-180C. Przed końcem pieczenia odkrywamy roladki aby się nieco mocniej zarumieniły.
Porady
Im dłużej roladki będą moczyły się w mleku z cebulą tym bardziej zmiękną i będą soczyste. Karkówkę możemy zastąpić schabem.
Komentarze