Karkówka z dzika w intenswnym sosie grzybowym

4.5 (150 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe danie które rozgrzeje Ci w jesienno-zimowe chłodne dni.POLECAM

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg karkówki z dzika
    300 g grzybów czerwonych łebków
    1 marchewka
    1 pietruszka
    2 cebula
    200 g selera
    szklanka bulionu
    1/4 szklanki wina do dziczyzny
    sól i pieprz do smaku
    przyprawa do dziczyzny
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z dzika w intenswnym sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy,osuszamy ręcznikiem i kroimy na plastry.Mięso doprawiamy przyprawami (według uznania) i obsmażamy z obu stron,karkówkę zalewamy bulionem oraz winem i dusimy na wolnym ogniu pod przekryciem.Cebulkę kroimy w piórka,marchewkę i pietruszkę w krążki,seler w kosteczkę,warzywa dodajemy do duszącego się mięsa.Pod koniec gdy mięsko będzie już miękkie dodajemy grzybki(ja dodałam czerwone łebki ale mogą być tez inne) i dusimy jeszcze przez ok.20 minut.
    Karkówkę można podawać z kluskami śląskimi i tartymi buraczkami.
    SmaczneGO

Porady

Danie podawać odrazu po przyrządzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować