karkówka z czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatne, soczyste mięso z intensywnym aromatem czosnku...Podaję dwie wersje, na zimno do pieczywa i na ciepło z sosem pieczeniowym, na obiad. Wybór należy do Was :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
    1 główka czosnku
    1,5 łyżki majeranku
    0,5 łyżki cząbru
    0,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
    sól
    dodatkowo:
    sos sojowy ciemny (u mnie 1 łyżeczka)
    1 łyżeczka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Karkówka z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, 3 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, ziołami, zawinąć w folię aluminiową, wsadzić na kilkanaście godzin do lodówki (najlepiej na noc).

    Po tym czasie mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, podlewamy 5 - 6 łyżkami wody, wrzucamy przekrojone na pół i nieobrane pozostałe ząbki czosnku, zamykamy rękaw. Na wierzchu rękawa robimy 2 - 3 dziurki.

    Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy mięso, pieczemy w tej temperaturze około 10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 1 godziny i 20 minut.


    Na kanapki:
    Mięso schładzamy, sos wlewamy do torebki do mrożenia kostek lodu, powstaną domowe kostki pieczeniowe.


    Do obiadu:
    Sos z pieczenia odlewamy do rondelka, czosnek usuwamy, sos jeśli trzeba uzupełniamy 1 - 2 łyżkami wody, dodajemy sos sojowy do smaku, zagęszczamy mąką, zagotowujemy.
    Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem, podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować