Karkówka w sosie z cynamonem, goździkami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdy plaster karczku dzielę na dwa mniejsze, oprószam z obydwu stron świeżo zmielonym pieprzem i solą, dokładnie wcieram w mięso.
Każdy kawałek podsmażam na maśle, przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy, zalewam bulionem. Gotuję około 20 minut.
W międzyczasie marchewkę kroję w plastry, cebulę w ćwierćplastry, a czosnek drobno siekam.
Po upływie 20 minut dodaję do mięsa warzywa, miód oraz pozostałe przyprawy tj. goździki, cynamon, pieprz cayenne (ostrożnie!) i majeranek. Gotuję kolejne 30 minut.
Sos zagęszczam mąką dokładnie rozrobioną w wodzie, chwilę gotuję. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Komentarze