Karkówka w sosie orzechowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sos z masła orzechowego daje niesamowite wrażenia smakowe

  • 40 min

Składniki:

  • 450 g karczku
    oliwa, estragon, curry, sól, pieprz
    sos:
    3 duże łyżki masła orzechowego
    16 szt. pistacji
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka sosu ostrygowego
    2 czubate łyzki cukru brązowego
    2 małe suszone chili
    2 łyżki oliwy
    sok z limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w sosie orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • plastry mięsa ubić delikatnie dłonią i natrzeć estragonem... 1. Karczek umyć i osuszyć, podzielić na porcje, plastry mięsa ubić delikatnie dłonią i natrzeć estragonem, curry, solą i pieprzem. Skropić oliwą, odstawić. W tym czasie przygotować sos. Obrać pistacje. Wszystkie składniki oprócz oliwy i połowy pistacji włożyć do wysokiego naczynia i wymieszać blenderem na jednolitą masę. Ubijając dalej powoli dolewać oliwę. Pozostałe pistacje przekroić na pół i dodać do sosu. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu można dodać chłodną przegotowaną wodę.
    Na rozgrzanej oliwie na patelni z dodatkiem łyżki masła usmażyć karczki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyłożyć na talerz sos, częściowo na nim położyć plastry mięsa również i polać je sosem. Podawać z ziemniakami pokrojonymi w słupki, przyprawione majerankiem, czosnkiem i oliw i upieczone w piekarniku w opcji grill.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować