Karkówka w sosie musztardowo-śmietanowym

4.47 (171 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczny, szybki, prosty i tani sposób na sycący obiad. Tak przyrządzone mięso pasuje zarówno do makaronu, ziemniaków jak i kaszy. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • -75 dag karkówki
    -4 cebule
    -3 łyżeczki łagodnej musztardy
    -3 łyżki śmietany
    -1 łyżka mąki
    -1 łyżka soli gruboziarnistej
    -1 łyżka majeranku
    -1 łyżeczka czosnku granulowanego
    -1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    -1/4 kostki tłuszczu typu planta
    -2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.47 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos śmietanowy

Karkówka w sosie musztardowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i kroimy na plastry. Dokładnie obtaczamy w soli gruboziarnistej, majeranku i czosnku granulowanym.
  • 2. Wrzucamy karkówkę na rozgrzaną głęboką patelnię z tłuszczem i obsmażamy po 5 minut z każdej strony.
  • 3. W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dodajemy do mięsa kiedy skończy się podsmażać i dosypujemy przyprawę uniwersalną. Smażymy całość aż cebulka się zarumieni.
  • 4. Następnie zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 30 minut.
  • 5. Po upływie tego czasu dodajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Dusimy 5 minut.
  • 6. Dodajemy musztardę i mieszamy. Dusimy jeszcze kilka minut.

Porady

-Aby śmietana nie zważyła się podczas dodawania do sosu, należy wymieszać ją z kilkoma łyżkami gotującego się wywaru i dopiero powoli wlewać, ciągle mieszając.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować