Karkówka w sosie grzybowym z karmelizowaną marchewką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne danie na niedzielny obiad. Niezawodne połączenie mięsa, grzybów, ryżu i warzyw czyli coś, co moja rodzina lubi najbardziej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • a. składniki podstawowe z zestawu
    - 2 WORECZKI RYŻU
    - 4 WIĘKSZE MARCHEWKI
    - SZKLANKA SUSZONYCH PODGRZYBKÓW
    - 250 G PIECZAREK

    b. składnik podstawowy dodatkowy
    - 500 G KARKÓWKI

    c. składniki robocze
    - OK 3 ŁYŻKI ŚMIETANY 30 %
    - SÓL
    - PIEPRZ
    - 1 ZĄBEK CZOSNKU
    - 5 ŁYŻEK MASŁA DO SMAŻENIA
    - OLIWA LUB MARGARYNA DO PODSMAŻENIA MIĘSA
    - 2 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU
    - KOSTKA MIĘSNA WINIARY

    d. dekorację
    - ŚWIEŻE LISTKI OREGANO LUB BAZYLII
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos grzybowy

Karkówka w sosie grzybowym z karmelizowaną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. karkówkę myjemy i odkrawamy z niej tłuszcze. Następnie kroimy na kawałki o około 1 cm grubości. Kawałki mięsa delikatnie rozbijamy i z każdej strony posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut.
  • 2. Przygotowujemy sos. Suszone grzyby dokładnie płuczemy. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut i znów płuczemy. Pieczarki myjemy, kroimy na połówki a następnie na talarki. W brytfannie rozpuszczamy 3 łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy grzyby i pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy grzyby się podsmażą zalewamy je wodą i dusimy na małym ogniu.
  • 3. Następnie mięso podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony tak aby się zarumieniło. Podsmażone polędwiczki przekładamy do wywaru z grzybów i "dusimy" na małym ogniu przez około 90 minut. Na koniec do mięsa i grzybów dodajemy śmietankę 30 % i dusimy jeszcze przez około 5 minut.
  • 4. Ryż gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu przez około 15 minut. Następnie odsączamy i płuczemy zimną wodą aby się nie sklejał. Następnie układamy porcje na talerzach. Następnie polewamy sosem grzybowym i podajemy z kawałkami karkówki.
  • 5. W czasie, gdy ryż będzie się gotował, przygotujemy karmelizowaną marchewkę.
    Marchew obieramy i kroimy w słupki. Następnie gotujemy ją w osolonej wodzie przez około 8 minut. Marchewkę wyciągamy z wody. W czasie gdy marchew obcieka z wody, na patelni rozpuszczamy około 2 łyżki masła oraz rozgrzewamy cukier. Na tak rozgrzany tłuszcz kładziemy marchewkę i smażymy ją z każdej strony przez około 5 minut. Gorącą marchewkę nakładamy jako dodatek do naszego dania
  • 6. Całość posypujemy listkami oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować