Karkówka w sosie grzybowym z karmelizowaną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.karkówkę myjemy i odkrawamy z niej tłuszcze. Następnie kroimy na kawałki o około 1 cm grubości. Kawałki mięsa delikatnie rozbijamy i z każdej strony posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut.
2.Przygotowujemy sos. Suszone grzyby dokładnie płuczemy. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut i znów płuczemy. Pieczarki myjemy, kroimy na połówki a następnie na talarki. W brytfannie rozpuszczamy 3 łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy grzyby i pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy grzyby się podsmażą zalewamy je wodą i dusimy na małym ogniu.
3.Następnie mięso podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony tak aby się zarumieniło. Podsmażone polędwiczki przekładamy do wywaru z grzybów i "dusimy" na małym ogniu przez około 90 minut. Na koniec do mięsa i grzybów dodajemy śmietankę 30 % i dusimy jeszcze przez około 5 minut.
4.Ryż gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu przez około 15 minut. Następnie odsączamy i płuczemy zimną wodą aby się nie sklejał. Następnie układamy porcje na talerzach. Następnie polewamy sosem grzybowym i podajemy z kawałkami karkówki.
5.W czasie, gdy ryż będzie się gotował, przygotujemy karmelizowaną marchewkę.
Marchew obieramy i kroimy w słupki. Następnie gotujemy ją w osolonej wodzie przez około 8 minut. Marchewkę wyciągamy z wody. W czasie gdy marchew obcieka z wody, na patelni rozpuszczamy około 2 łyżki masła oraz rozgrzewamy cukier. Na tak rozgrzany tłuszcz kładziemy marchewkę i smażymy ją z każdej strony przez około 5 minut. Gorącą marchewkę nakładamy jako dodatek do naszego dania
Komentarze