1 kg karkówki bez kości
1 cebula
1,5 szk suszonych grzybów
1/2 szk wody
1 szk śmietany 30%
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa ognisty smok do smaku
maggi do smaku
2 łyżki oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Karkówka w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w średniej grubości plastry.
Oprószyć je solą, pieprzem i ognistym smokiem.
Grzyby wrzucić do rondelka lub innego naczynia i namoczyć w ciepłej wodzie.
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej mięso i podsmażyć na rumiano z obu stron.
Po podsmażeniu mięsa wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć.
2.Następnie dodać namoczone i odciśnięte grzyby.
Wszystko podlać wodą, dodać przyprawy i natkę i dusić do miękkości mięsa.
Potem na koniec wlać śmietankę, wymieszać powstały sos i zagotować i chwilę gotować aż sos zgęstnieje.
Podawać np. z ziemniakami i surówką.
Komentarze