Karkówka w sosie grzybowym

4.5 (183 ocen)

pyszna mięciutka karkóweczka z leśną nutą

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości
    1 cebula
    1,5 szk suszonych grzybów
    1/2 szk wody
    1 szk śmietany 30%
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    przyprawa ognisty smok do smaku
    maggi do smaku
    2 łyżki oleju
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w średniej grubości plastry.
    Oprószyć je solą, pieprzem i ognistym smokiem.
    Grzyby wrzucić do rondelka lub innego naczynia i namoczyć w ciepłej wodzie.
    Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej mięso i podsmażyć na rumiano z obu stron.
    Po podsmażeniu mięsa wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć.
  • 2. Następnie dodać namoczone i odciśnięte grzyby.
    Wszystko podlać wodą, dodać przyprawy i natkę i dusić do miękkości mięsa.
    Potem na koniec wlać śmietankę, wymieszać powstały sos i zagotować i chwilę gotować aż sos zgęstnieje.
    Podawać np. z ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować