Karkówka w sosie cebulowym

4.5 (163 ocen)

  • 50 min

Karkówka w mojej kuchni jest dość częstym gościem, podaje ją najczęściej w różnego rodzaju sosach. Dziś wersja najprostsza, ze składników, które są w każdej kuchni.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki w plastrach oprószoną solą i pieprzem
    5 cebul – pokrojonych w plasterki
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    4 ziarna pieprzu
    1 łyżeczka majeranku
    Mąka
    0,5 litr bulionu wołowego
    Pieprz Cayenne (jeśli lubimy pikantne dania)
    Mąka pszenna
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę obtoczoną w mące podsmażamy w rondlu na rozgrzanym oleju, aż nabierze złocistego koloru. Karkówkę zdejmujemy na talerz –odstawiamy.
    Do rondla dolewamy 1 łyżkę oleju wrzucamy przyprawy i chwilę przesmażamy aż uwolnią swój aromat, dodajemy cebulę. Smażymy około 5 minut aż lekko zbrązowieje. Jak cebula nabierze koloru dokładamy do niej karkówkę i wlewamy bulion zagotowujemy. Jak nasze mięso wraz z cebulą zacznie się gotować, przykrywamy je pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy około 35 minut. PO tym czasie próbujemy zredukowany sos i ewentualnie dosalamy i dopieprzamy do smaku.
    Karkówka ta najlepiej smakuje z niedocenioną kaszą gryczaną
    Uwaga! Jeśli trafiała nam się bardzo twarda karkówka dodajemy do sosu 1 łyżeczkę soku z cytryny, podkręci ona smak sosu i przy okazji zmiękczy mięso
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować