Karkówka w sosie grzybowo-musztardowym

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna karkówka w aromatycznym sosie zrobionym z grzybów i musztardy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -1 kg karkówki wieprzowej
    -garść suszonych grzybów
    -litr wody
    -2 cebule
    -3 łyżeczki musztardy sarepskiej
    -4-5 łyżek mąki
    -pół szklanki mleka
    -olej do smażenia
    -sól, pieprz, czubryca czerwona, pieprz ziołowy i przyprawa do mięsa wieprzowego, np. Kamis
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos grzybowy

Karkówka w sosie grzybowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy na plastry, posypujemy przyprawami i obtaczamy w mące. Mięso smażymy na dużym ogniu z obu stron. Kiedy jest już obsmażone zalewamy je wodą, dodajemy musztardę, pokrojone cebule i grzyby. Gotujemy około godziny.
  • 2. Po godzinie mięso wyciągamy, sos zagęszczamy mlekiem z mąką i energicznie mieszamy. Doprawiamy jeszcze do smaku użytymi wcześniej przyprawami, wkładamy mięso do sosu i jeszcze chwilę gotujemy.

Porady

Sos najlepiej smakuje z kaszami, np. gryczaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować